Golf Updates & Nieuws

3

Van Dam doet het weer!

Vierde zege voor Nederlandse nummer 1

Eerste, eerste, derde, zestiende, eerste. 

Zet de laatste vijf uitslagen van Anne van Dam op de Ladies European Tour op een rijtje, en je kan niet anders dan diep onder de indruk zijn van wat de 23-jarige Arnhemse presteert. 

Na haar eerste zege in oktober 2016 in China duurde het even voor ze haar tweede zege boekte, maar na haar overwinning in het Estrella Damm Ladies Open afgelopen september, en het direct daarop volgende Andalucia Open, lijkt het hek helemaal van de dam.

Ook in het ActewAGL Canberra Classic hield Van Dam het hele veld achter zich, maar het ging op de laatste dag minder makkelijk dan de score deed aanzien, al deed ze zelf niets fout. Het begin was uitstekend, me twee vroege birdies, en opnieuw bleven bogeys van de kaart, maar met nog vier holes te spelen leek de Koreaanse Shin de beste papieren te hebben om het laag gedoteerde toernooi te winnen, maar ook zij was niet opgewassen tegen de het slot van de Nederlandse.

Vooral hole vijftien en zeventien bleken beslissend.

Op de par-5 vijftiende lag Van Dam na twee slagen op een goede drie meter van de vlag en wist ze de eaglekans te benutten om aan kop te komen. Op de par-3 zeventiende miste ze de green ruim rechts, maar maakte ze een fantastische par door de lastige tweede slag op maakbare afstand te leggen voor een 3, terwijl Shin niet verder kwam dan een bogey. In plaats van een gelijke stand op de tee van de laatste hole stond de Nederlandse met twee slagen voor op de tee van de laatste hole. Dat ze tenslotte op de achttiende nog een birdie maakte voor een derde ronde in 65 slagen en een totaal van -17 was voor de statistieken.

'Op dit moment ben ik vooral opgelucht', glunderde Van Dam van oor tot oor vlak voor ze de beker in ontvangst mocht nemen. 'Na mijn ronde van gisteren wist ik dat ik eigenlijk elke hole van de baan birdie kon maken. Ik wist dat ik vandaag gewoon geduldig moest blijven en mijn kansen af moest wachten. Nee, nerveus was ik niet vandaag. Ik kon niet veel scores zien, maar eigenlijk elke keer als ik wat zag stond ik of voor of in elk geval gelijk.'

'De eagle op vijftien was belangrijk, en de chip op zeventien ook. Het was denk ik mijn slechtste swing van het jaar, maar ik wist dat ik genoeg green had om mee te werken en de putt was deadcentre. Ik vind het geweldig hier en om hier nu te mogen winnen is helemaal geweldig.'

Ondanks de bescheiden cheque die Van Dam kreeg overhandigd voor de zege (nog geen vijftienduizend euro) klom Van Dam naar de tweede plaats op de Order of Merit, maar bovenal bewees ze opnieuw uit bijzonder hout gesneden te zijn. Vier zeges staan er inmiddels achter haar naam, drie daarvan geboekt in slechts vijf starts. Het is niet vreemd dat iedereen reikhalzend uitkijkt naar haar entree op de LPGA.

Einduitslag

Later meer