Golf Updates & Nieuws

3

Lafeber en Van Driel door in Kenia

Alleen Daan Huizing werd vroegtijdig uitgeschakeld in het Open van Kenia. En dat had hij te danken aan een dramatisch slot.

In zijn 422ste toernooi van de Europese Tour heeft Maarten Lafeber (foto boven) voor de 238ste keer de cut gehaald. De 44-jarige speler uit Orlando speelde de tweede ronde van het Open van Kenia in 70 slagen om op een totaal van level par (142) te komen. Hij staat daarmee gedeeld veertigste.

De cut in het met een miljoen euro gedoteerde kampioenschap op de par-71 baan van de Karen Countryclub in Nairobi viel op 144, twee boven par.

Het slot van Lafebers tweede ronde was opvallend. Op de laatste zeven holes maakte de winnaar van het Kenia Open 1999 (op Muthaiga) vier birdies op rij, geflankeerd door drie bogeys.

‘Het is een tricky baan’, zei Lafeber na afloop. ‘De fairways, de rough en de greens – alles is firm. Het was hard werken, maar doel nummer één van deze week – het halen van de cut – is gehaald. In het weekeinde kan ik wat meer vrijuit spelen.’

‘Dit was mijn eerste echte toernooi sinds juli van vorig jaar’, zegt Lafeber. ‘En dan kun je nog zo veel trainen en oefenrondjes spelen, dit is toch heel anders. Het was daarom een beetje onwennig.’

Darius van Driel redde het met een 73 op dag twee on the number (gedeeld 65ste): twee boven par (144). Het is de derde keer in zes toernooien dat de 29-jarige Hagenaar zich in een wedstrijd van de Europese Tour voor het weekeinde plaatst.

Een tevreden man dus?

‘Ja, want dit is het eerste toernooi sinds november’, aldus Van Driel. ‘Ik merk dat ik nog een beetje aan het zoeken ben naar mijn speelritme. Vandaag heb ik veel laten liggen op de greens, maar de swingveranderingen voelen goed aan. Door de hoogte hier is het wel af en toe lastig inschatten hoe ver de bal gaat.’

Jammer overigens voor hem en voor Lafeber dat de resultaten niet tellen voor de ranking van de Challenge Tour. Dit circuit gaat pas over ruim een maand van start.

Ook Johannes Veerman speelde zich in Nairobi naar het weekeinde. Hij opende donderdag met een 76 en leek daarmee kansloos. Maar minder dan 24 uur later liet Veerman zeven birdies voor een flitsende 65 noteren. Daarmee kwam hij op een totaal van 141, één onder par. Die score is vooralsnog goed voor de 33ste positie in het klassement.

Daan Huizing bogeyde vier van de laatste vijf holes om de cut op één slag te missen.

De nummer 393 van de wereld kreeg vrijdagmiddag een 73 achter zijn naam voor een totaal van 145, drie boven par.

Leider na twee dagen is Louis de Jager. De 31-jarige Zuid-Afrikaan kwam met scores van 64 en 66 tot een totaal van 130, twaalf onder par.
De Jager veroverde zijn tourkaart tijdens de 108-holes Qualifying School van eind 2018, maar zijn start van het nieuwe seizoen was matig. Een 23ste plaats in Oman was het beste resultaat van de nummer 256 van de wereld.

Ziggosport Golf zendt de derde ronde zaterdag van 10.30 – 15.00 uur rechtstreeks uit.

Stand na 36 holes en Live Scoring derde ronde