Golf Updates & Nieuws

IJzersterk slotakkoord Luiten

Joost Luiten maakte op de slotdag van het Abu Dhabi HSBC Championship een reuzensprong in het klassement, dankzij twee eagles en een 65.

De Nederlander begon de slotdag net buiten de top tien en had dus een prima uitzicht op een goede start van het seizoen. Maar op een afsluitende 65 (-7) en een solo derde plaats (-15) had hij waarschijnlijk niet durven hopen.

En daar zag het de eerste acht holes ook niet echt naar uit. Luiten had een bogey en een birdie op zijn kaart staan en was maar weinig opgeschoten, tot hij zijn ronde een kickstart gaf met een eagle op hole negen.

'Ik lag rechts van de fairway op het zand, 157 meter van de pin en sloeg een ijzer-6, een streep die recht op de vlag ging en zomaar in de hole verdween', aldus Luiten op zijn website. 

Op tien en elf won hij ook een slag, zodat hij vier onder voor de dag was en zich stevig in de gewenste top tien had gevestigd.

Maar de koek was nog niet op. Op de par-3 vijftiende mocht hij nog een birdie noteren en op de afstuitende par-5 was er zelfs de tweede eagle van de dag. Luiten: 'Ik sloeg een geweldige driver en daarna een misschien nog wel betere 3-wood. Heel lekker dat ik de putt voor eagle van een meter of zeven ook nog weet te maken.'

Met zijn ronde van zeven onder par stoof hij een groot deel van de top tien voorbij en begint hij zijn seizoen met een heerlijke podiumplaats. 

En omdat het Abu Dhabi HSBC Championship sinds dit jaar tot de Rolex Serie behoort en er 7 miljoen dollar verdeeld mag worden, krijgt Luiten 385.000 euro op zijn rekening bijgeschreven – dat schiet lekker op.

'In deze toernooien moet je goed presteren omdat er veel punten te verdienen zijn voor de Race to Dubai en de wereldranglijst en dat is me deze week gelukt. Dit resultaat geeft rust en vertrouwen voor de rest van het seizoen. Morgen een dagje rusten en dan hopelijk meer van hetzelfde komende week in Dubai.'

De strijd om de titel ging tussen overnight leader Shane Lowry en de Zuid-Afrikaan Richard Sterne, die er een spektakel van maakten.

De Ier begon de slotronde met drie slagen voorsprong, maar die was hij snel kwijt. Hij had 37 (+1) slagen nodig om de turn te bereiken, terwijl een ontketende Sterne er dankzij zes birdies al in 31 slagen was (-5) en overtuigende de leiding overnam. Net na de turn was hij zelfs vier slagen los.

Golf is echter een raar spel en in het slot van de ronde waren de rollen weer omgedraaid. De nieuwe leider had namelijk 38 slagen (+2) nodig voor zijn tweede negen, zodat hij strandde op -17, terwijl Lowry het schip net op tijd op koers kreeg en zich met drie birdies – waarvan één op de slothole – toch voorbij Sterny knokte.

De 71 (-1) was goed voor een totaal van -18 waarmee de 31-jarige Ier zijn eerste titel sinds 2015 (de WGC Bridgestone Invitational) mocht bijschrijven.

Leaderboard