Golf Updates & Nieuws

6

Deze week: Sterren stralen in Orlando

Arnold Palmer Invitational kent schitterend veld, maar Woods… Mike Toorop doet mee aan Qatar Masters … Even rust voor Anne van Dam

Europese Tour

Toernooi: Commercial Bank Qatar Masters
Data: 7 – 10 maart 2019
Baan: Doha Golfclub, Doha (Qat)
Lengte: 6.767 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.750.000
Punten voor Race to Dubai: 2.750
Mooie namen: Thomas Pieters, Thomas Detry, Brandon Stone, Chris Wood, Kurt Kitayama, Thomas Bjørn en Ross Fisher
Nederlanders: Mike Toorop. Joost Luiten heeft zich zondag teruggetrokken. 
Winnaar in 2018: Eddie Pepperell (Eng)
Laatste winnaars: 2018 – Eddie Pepperell (Eng), 2017 – Jeughun Wang (Z-K), 2016 – Branden Grace (Z-A), 2015 – Branden Grace (Z-A), 2014 – Sergio Garcia (Spa)
Beste resultaat Nederlander: In 2000 won Rolf Muntz met een score van acht onder. Hij en runner-up Ian Woosnam (-3) waren de enige spelers onder par. De harde wind was de oorzaak van de hoge scores
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 8.30-10.30 uur en van 12.00-15.00 uur. Zaterdag en zondag van 10.00-14.30 uur.
Bijzonderheden: Het vijfde en laatste toernooi van de (twee) Desert Swings is er een waarvan het voortbestaan aan een zijden draadje hing. Qatar investeert miljarden in sport – denk maar aan het volgende WK voetbal – maar golf is altijd een enigszins ondergeschoven kindje geweest – en gebleven.
Het Qatar Masters staat sinds 1998 op de kalender van de Europese Tour en de Doha Golfclub is altijd de gastheer geweest. Het is een typische woestijnbaan  die vooral op de tweede negen interessant is.
Opmerkelijke hole is de korte par-4 zestiende (281 meter) waarop alles van een 2 tot een 6 mogelijk is.
De wind kan – zoals in Muntz’ jaar – een forse belemmering vormen. De Shamal komt regelmatig aan gedenderd uit Saoedi-Arabië en blaast veel zand over de baan.
Eén ding is zeker: we krijgen geen back-to-back winner, want Eddie Pepperell komt niet naar het Midden-Oosten: de Engelsman kan in de VS meedoen aan de Arnold Palmer Invitational. Dat toernooi in Orlando is sowieso een grote spelbreker voor Qatar, want er staat net als afgelopen week in Oman maar een paar mooie namen op de deelnemerslijst.
Luiten trok zich terug, maar de jonge pro Mike Toorop plaatste zich door derde te worden in een plaatselijk kwalificatietoernooi.
En dan nog dit (I): Kurt Kitayama, de tweevoudige winnaar op de Europese Tour, gaat maar door met spelen. De Amerikaan is in Qatar aan zijn elfde toernooi van het seizoen toe.
En dan nog dit (II): het zou best wel eens zo kunnen zijn dat Thomas Pieters deze week de ban breekt en zijn eerste zege sinds de zomer van 2016 boekt.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 5.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Arnold Palmer Invitational
Data: 7 – 10 maart 2019
Baan: Bay Hill Club & Lodge, Orlando, Florida (VS)
Lengte: 6.784 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 9.100.000
Mooie namen: Brooks Koepka, Justin Rose, Rickie Fowler, Bryson DeChambeau, Rory McIlroy, Jason Day, Phil Mickelson, Francesco Molinari en Tommy Fleetwood
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Rory McIlroy (N-I)
Laatste winnaars: 2018 – Rory McIlroy (N-I), 2017 – Marc Leishman (Aus), 2016 – Jason Day (Aus), 2015 – Matt Every (VS), 2014 – Matt Every (VS)
Beste resultaat Nederlander: Geen enkele landgenoot kwam hier aan de start
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.30-24.00 uur.
Bijzonderheden: Deel twee van de Florida Swing is een echte klassieker. Het is het toernooi van de in het najaar van 2016 overleden Arnold Palmer, de man die golf in de VS vanaf eind jaren vijftig groot maakte.
Palmer was eigenaar van Bay Hill en hij zorgde ervoor dat de baan elk jaar weer een stukje beter werd. Het is een typische Amerikaanse baan: lang, met veel water en snelle greens.
In tegenstelling tot vorig week – The Honda Classic – is het veld nu uitstekend. Rory McIlroy verdedigt zijn titel en er komen tal van andere Europese topspelers aan de start. Plus natuurlijk een paar sterren uit andere windstreken.
Tiger Woods won Arnie’s toernooi liefst acht keer. Is hij in staat om voor het eerst sinds 2013 hier weer eens te winnen? Die vraag kan op zijn vroegst pas volgend jaar worden behandeld, want TW trok zich met een nekblessure terug.
'Unfortunately, due to a neck strain that I’ve had for a few weeks, I’m forced to withdraw from the API, I’ve been receiving treatment, but it hasn’t improved enough to play. My lower back is fine, and I have no long-term concerns, and I hope to be ready for The Players', aldus Woods.
Dat laatstgenoemde toernooi wordt volgende week op de TPC van Sawgrass, in het noorden van Florida, gespeeld. Het veld van The Players is zo sterk dat je bijna van een Major kunt spreken. 
En dan nog dit (I): Matt Every won in 2014 en in 2015. De nu 35-jarige Amerikaan presteerde na zijn laatste zege nauwelijks meer. Hij heeft dan ook geen startbewijs voor de PGA Tour, maar mag als ‘former winner’ meedoen.
En dan nog dit (II): De beste drie spelers die nog niet zijn geplaatst, krijgen een startbewijs voor The Open.
En dan nog dit (III): Een van de spectaculairste finishes van een wedstrijd van de PGA Tour vond op Bay Hill plaats. In 1990 sloeg Robert Gamez zijn approach op de achttiende de hole in voor een eagle. Hij verdrong daarmee de verbijsterde Greg Norman van de eerste plaats.

Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Anne van Dam komt van 21 – 24 maart zo goed als zeker aan de start in de Bank of Hope Founders Cup, die in Phoenix, Arizona wordt gespeeld.
Kalender LPGA Tour 2019


Ladies European Tour

Kansen voor anderen, nu Anne van Dam het land heeft verlaten. In Australie wordt van 7 – 10 maart op de Queanbeyan Golfclub het Women’s NSW Open presented by Worrells gespeeld.
Meer informatie en scoring


Challenge Tour

Wel daar was-ie vorige week dan: de aankondiging dat het seizoen 2019 van de Challenge Tour eind april in Turkije begint.
Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen.
Kalender Challenge Tour 2019


Pro Golf Tour

Het met 30 duizend euro Open Royal Golf Anfa Mohammedia wordt van 7 – 10 maart gespeeld op de Royal Golf Mohammedia. Die baan ligt – u raadt het al – in de plaats Mohammedia, is gelegen aan de kust, zo’n tweehonderd kilometer ten noorden van Marrakesh.
Meer informatie en scoring


Alps Tour

Het seizoen 2019 wordt van 25 – 27 maart in Egypte vervolgd met het Dreamland Pyramids Open. Gastheer is de bij de hoofdstad Caïro gelegen Dreamland Golfclub.
Kalender Alps Tour 2019


Amateurs Internationaal

Op Real La Manga wordt van 5 – 9 maart het Internationaal Spaans Amateur voor Senioren-dames gespeeld. Een aantal Nederlandse amateurs doet ‘op eigen gelegenheid’ mee.
Meer informatie en scoring


NGF Nationaal

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Op zaterdag 23 maart begint de Hoofdklasse van de NGF Competitie.
Volledige kalender 2019 (pdf)
Indeling en speelschema competitie