Golf Updates & Nieuws

7

Deze week: Joost terug naar Oman

Luiten verdedigt titel in het Midden-Oosten … Nicklaus gastheer in Florida … Anne van Dam blijft in Australië … Topamateurs naar Spanje

Europese Tour

Toernooi: Oman Open
Data: 28 februari – 3 maart 2019
Baan: Al Mouj Golfclub, Masqat (Oman)
Lengte: 6.734 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.750.000
Punten voor Race to Dubai: 2.750
Mooie namen: Joost Luiten, Brandon Stone, Chris Wood, George Coetzee, Ross Fisher, Thomas Pieters, Thomas Detry, Andy Sullivan en Thomas Bjørn
Nederlanders: Joost Luiten
Winnaar in 2018: Joost Luiten
Laatste winnaars: 2018 – Joost Luiten
Beste resultaat Nederlander: Joost Luiten won in 2018 met een score van 16 onder (72-66-66-68) en dat was twee slagen beter dan zijn goede vriend Chris Wood.

Laatste vijf resultaten Luiten: 22-3-mc-6-10
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 7.30-9.30 uur en van 11.00-14.00 uur. Zaterdag en zondag van 9.00-13.30 uur
Bijzonderheden: Een jaar geleden behaalde Joost Luiten in Masqat, pal aan de kust van de Golf van Oman, zijn zesde Europese Tour-titel. Luiten was na een gemiddelde opening (72) 49ste, maar daarna raakte hij pas op echt op stoom. De Nederlandse nummer een speelde de volgende 54 holes in zestien onder par – het resultaat van liefst 21 birdies.
Luiten was vooral op de greens sterk. Hij was 31ste in het klassement van Greens in Regulation, maar zijn gemiddelde van 27 putts was beter dan wie dan ook.
Het goede gevoel over de baan en zijn sterke spel in 2018 wordt ook nog eens gekoppeld aan een prima optreden in Mexico. Voor het eerst in zijn carrière veroverde Joost Luiten een top-10 plaats in een World Golf Championship. Daardoor steeg hij naar de 66ste plaats op de wereldranglijst en deelname aan het WK Matchplay komt dichterbij. In principe moet Luiten op de wereldranglijst van 18 maart in de top-64 staan, maar de praktijk van de laatste jaren leert dat er altijd meerdere spelers zijn die afzeggen. Bovendien is het de bedoeling dat Joost Luiten volgende week ook het Qatar Masters speelt. Nog meer kansen op dure punten.
Al Mouj is ontworpen door Greg Norman en de Australiër heeft dankbaar gebruik gemaakt van het stuk grond dat hem ter beschikking werd gesteld. De lay-out oogt als een klassieke Schotse linkscourse. De holes zelf zijn een stuk moderner en zijn - vanaf de 'kortere' tees - ook goed te spelen door de welkome greenfeespelers. Bovendien is het gras anders dan je op West-Europese zeebanen aantreft
En dan nog dit (I): Luiten speelt op dag 1 en 2 met David Lipsky en Chris Wood. De Engelsman - een goede vriend van Joost Luiten - werd vorig jaar tweede.

En dan nog dit (II): Oman is een groot land – qua oppervlakte dan – maar toch ligt de baan deels exact in het verlengde van de start- en landingsbaan van het internationale vliegveld.
En dan nog dit (III): Paul Lawrie maakt na een lange afwezigheid zijn rentree. De winnaar van The Open van 1999 speelde in april 2018 in Marokko voor het laatst. Zijn rug- en voetklachten lijken helemaal voorbij.
Starttijden dag 1 en 2
Vanaf donderdag 4.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Honda Classic
Data: 28 februari – 3 maart 2019
Baan: PGA National (Champion Course), Palm Beach Gardens, Florida (VS)
Lengte: 6.515 meter
Par: 70
Prijzengeld: $ 6.800.000
Mooie namen: Beetje tegenvallend. Rickie Fowler, Brooks Koepka en Justin Thomas zijn de enige spelers uit de top-20 van de wereldranglijst die zich hebben ingeschreven.
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Justin Thomas (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Justin Thomas (VS), 2017 – Rickie Fowler (VS), 2016 – Adam Scott (Aus), 2015 – Padraig Harrington (Ier), 2014 – Russell Henley (VS)
Beste resultaat Nederlander: Joost Luiten werd in 2015 gedeeld elfde; zijn beste resultaat in een reguliere wedstrijd van de PGA Tour.
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 20.00-24.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Honda is al sinds 1982 hoofdsponsor en daarmee is het automerk langer dan welk ander bedrijf dan ook in het moderne golf aan een toernooi verbonden. De  huidige vijfjarige overeenkomst loopt in 2021 af.
PGA National is sinds 2007 gastheer, maar de historie gaat terug tot 1972 toen Tom Weiskopf de toenmalige Jackie Gleason's Inverrary Classic op zijn naam schreef.
De Champion Course van PGA National is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. De baan is lang en water komt op tal van holes in het spel. Afgelopen zomer ging de course op de schop: hij werd helemaal opnieuw ingezaaid en een aantal greens werd verbouwd.
Augusta National heeft Amen Corner en de Champion Course – een van de vijf banen van PGA National – kan bogen op de Bear Trap. De holes 15, 16 en 17 zijn een echte test – zeker op zondag als er om de titel wordt gespeeld.
Justin Thomas is de titelverdediger. Hij speelde de vier ronden op de par-70 baan in acht onder. Hoge winnende scores zijn geen uitzondering voor de Champion Course: het toernooirecord staat dertien onder op naam van Camillo Villegas. De beetje in de vergetelheid geraakte Colombiaan (974ste op de wereldranglijst) kwam in de editie van 2010 tot deze score.
Dat het veld tegenvalt, heeft vooral te maken met het nieuwe schema van de PGA Tour. Omdat het PGA Championship van augustus naar mei is verhuisd – in verband met het vervroegen van de play-offs – moest het Players Championship terug naar maart. In deze maan staat ook het WK Matchplay op het programma. En de topspelers moeten ergens een week rust in bouwen.
En dan nog dit (I): Europeanen doen het vaak goed in de Honda Classic. Op de trofee staan de namen van Jesper Parnevik (2001), Luke Donald (2006), Rory McIlroy (2012) en Padraig Harrington (2005 en 2016).
En dan nog dit (II): Jack Nicklaus, de beste golfer van de twintigste eeuw, is gastheer van de Honda Classic. De winst van het toernooi gaat grotendeels naar goede doelen van mijnheer en mevrouw Nicklaus.
En dan nog dit (III): De PGA Tour blijft de komende weken in de Sunshine State. De Florida Swing bestaat ook uit de Arnold Palmer Invitational, het Players Championship en het Valspar Championship.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

De Tour bivakkeert nog steeds in Azie, nu voor het HSBC Women’s World Championship. Da’s een beetje aanmatigende naam voor een op zich goed toernooi dat anderhalf miljoen dollar in de prijzenpot heeft.
Van 28 februari – 3 maart is de Sentosa Golfclub in Singapore de gastheer – de baan kennen we al van een paar Singapore Opens voor mannen – en Michelle Wie is de titelverdedigster.
Televisie: Ziggo Sport Golf zendt op woensdag 6 maart van 20.00-21.30 uur een ruime samenvatting uit.
Meer informatie en vanaf donderdag 3.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

De baan is uitstekend (Royal Canberra), met de naam (Canberra Classic) is niets mis, maar het prijzengeld van dit 54-holes toernooi (1 - 3 maart) is ronduit beledigend voor de speelsters.
Er valt deze week in Australië nog geen 95 duizend euro te verdelen…
Enfin, voor Anne van Dam is er de kans om zich nog beter voor te bereiden op de wedstrijden van de LPGA Tour waar ze binnenkort hopelijk wel aan mee kan doen.
Meer informatie en vanaf  donderdag Live Scoring via website Ladies European Tour


Challenge Tour

Wel daar was-ie afgelopen week dan: de aankondiging dat het seizoen 2019 van de Challenge Tour eind april in Turkije begint.
Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen.
Volledige schema van het seizoen 2019
 

Pro Golf Tour

Van 3 – 5 maart wordt het eerstvolgende toernooi gespeeld, opnieuw in Marokko. En dan hebben we het over het met dertigduizend euro gedoteerde Open Madaef Golf op de Casa Green Golfclub bij Casablanca.
Meer informatie en scoring


Alps Tour

Deze week (25 – 27 februari) blijven de heren in Egypte voor het Red Sea Little Venice Open en ze keren eind maart terug voor twee wedstrijden bij de hoofdstad Caïro.
Meer informatie en scoring


Amateurs Internationaal

Aan de Spaans Amateur Kampioenschappen (27 februari - 3 maart) voor dames en heren doen veel Nederlanders mee.
Romy Meekers, Zhen Bontan en Danielle Modder zijn door de NGF ingeschreven. Coach is Dewi Claire Schreefel. Ook Anouk Sohier en Mayka Hoogeboom zijn in Spanje van de partij.
Het kampioenschap wordt gespeeld op de Club Zaudin Golf bij Sevilla.
Meer informatie en scoring

Jerry Ji, Kiet van der Weele en Dario Antonisse zijn de NGF-spelers die samen met coach Taco Remkes zijn afgereisd naar de baan van Las Colinas. Op eigen gelegenheid gaan Koen Kouwenaar, Nordin van Tilburg, Felix van Dijk, Thom Hoetmer en Bob Geurts.
Meer informatie en scoring


NGF Nationaal

Het Nederlandse amateurseizoen begint op 17 maart met het Nederlands Scholen Team Kampioenschap, een week later gevolgd door de Voorjaarswedstrijd.
Op zaterdag 23 maart begint de Hoofdklasse van de NGF Competitie.

Volledige kalender 2019 (pdf)
Indeling en speelschema competitie