Golf Updates & Nieuws

7

Deze Week: Joost reserve, Anne naar Californië

Joost op de reservebank … Anne naar Californië … terug naar de ‘moeilijkste baan ter wereld’ … Week 2 van de Hoofdklasse

World Golf Championships

Toernooi: Dell Technologies WK Matchplay
Data: 27 - 31 maart 2019 (woensdag-zondag)
Baan: Austin Country Club, Austin, Texas (VS)
Lengte: 6.518 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 10.250.000
Punten voor Race to Dubai: 9.000
Mooie namen: Van de 64 geplaatste spelers hebben er tot nu toe twee afgezegd: Rickie Fowler en Adam Scott.
Nederlanders: Joost Luiten is eerste reserve.
Winnaar in 2018: Bubba Watson (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Bubba Watson (VS), 2017 – Dustin Johnson (VS), 2016 – Jason Day (Aus), 2015 – Rory McIlroy (N-I), 2014 – Jason Day (Au)
Beste resultaat Nederlander: Joost Luiten deed drie keer mee, maar plaatste zich nimmer bij de laatste zestien. Van de zeven gespeelde matches won Luiten er drie.
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Woensdag tot en met vrijdag van 19.00-1.00 uur. Zaterdag van 15.00-2.00 uur en zondag van 16.00-1.00 uur.
Bijzonderheden: Austin is volgens onderzoeken een van de Amerikaanse steden waar het goed wonen is. Het is ook een Democratisch bastion in het zo conservatieve Texas. In 2016 kreeg de huidige bewoner van het Witte Huis er nog geen 25 procent van de stemmen.
Interessante cijfers, maar de 64 deelnemers aan het WK Matchplay hebben deze week wel wat anders aan hun hoofd. In de eerste plaats moeten ze de groepfase (drie matches, halve competitie) overleven en daarna wacht voor de zestien winnaars vanaf zaterdag het knock-out gedeelte.
Vorig jaar was Bubba Watson de kampioen door in de finale met 7 en 6 van Kevin Kisner te winnen. Alex Norén – van wie we dit jaar nog niet veel hebben vernomen – werd derde. In de strijd om het brons was hij met 5 en 3 te sterk voor Justin Thomas.

Het WK Matchplay staat sinds 1999 op de kalender. Het kampioenschap startte in Californië, verhuisde in 2007 naar Tucson in Arizona, daarna voor één editie naar San Francisco en vanaf 2016 is de door Pete Dye (de man van Sawgrass en zijn eilandgreen) ontworpen baan van de Austin Country Club de gastheer.
Dat is niet geheel toevallig, want de hoofdsponsor resideert in Austin.
Wie speelt de eerste drie dagen tegen wie? Maandagavond werd in de studio van The Golf Channel geloot en dit was het resultaat.
En dan nog dit (I): in de loop der jaren hebben vijf Europeanen de trofee in ontvangst mogen nemen: Darren Clarke (won in 2000 in de finale van Woods), Henrik Stenson (2007), Ian Poulter (2010), Luke Donald (2011) en Rory McIlroy (2015).
En dan nog dit (II): Europese spelers wonnen de laatste drie toernooien van de PGA Tour. Niet-Europeanen waren in vijf van de laatste zes wedstrijden van de Europese Tour het sterkst.
Vanaf woensdag 17.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


Europese Tour

Toernooi: Hero India Open
Data: 28 - 31 maart 2019
Baan: DLF Golf & Country Club, New Dehli (Ind)
Lengte: 6.747 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.750.000
Punten voor Race to Dubai: 2.750
Mooie namen: Chris Wood, Shubhankar Sharma, Anirban Lahiri, Ashun Wu, SSP Chawrasia, Erik van Rooyen, Scott Hend en Nacho Elvira
Nederlanders: Johannes Veerman
Winnaar in 2018: Matt Wallace (Eng)
Laatste winnaars: 2018 – Matt Wallace (Eng), 2017 – SSP Chawrasia (Ind), 2016 – SSP Chawrasia (Ind), 2015 – Anirban Lahiri (Ind)
Beste resultaat Nederlander: In 2018 werd Joost Luiten gedeeld negende.
Laatste vijf resultaten Veerman: 24 – mc – mc – 17 – 4 (Europese en Aziatische Tour)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 6.30-8.30 uur en van 10.30-13.30 uur. Zaterdag van 7.30-12.00 uur en zondag van 8.30-13.00 uur
Bijzonderheden: De topmannen van DLF (staat voor Dehli Land & Finance) wilden een goede golfbaan bij de Indiase hoofdstad. En dan niet zo maar een goede course, maar liefst een van de moeilijkste ter wereld. Zo een waar de betere speler zijn tanden op stuk bijt.
Wel, architect Gary Player luisterde naar hen en het resultaat is er dan ook naar. In die zin dat vooral de tweede negen een aantal holes telt die op zijn zachtst gezegd een beetje vreemd zijn.
Nu is elke baan in de wereld uiteindelijk speelbaar te krijgen en eerlijk is eerlijk, het India Open is een toernooi dat het bekijken best wel waard is.
Vorig jaar eindigden Matt Wallace en Andrew ‘Beef’ Johnston met elf onder gelijk. Eerstgenoemde won op de eerste extra hole.
Wallace speelt deze week in Texas het WK Matchplay en van Beef hebben we de laatste weken niets vernomen. Hij is in ieder geval niet naar India afgereisd.

En dan nog dit (I): Nu Joost Luiten niet meedoet, moeten we onze hoop op de halve Nederlander Veerman richtte. Hij werd afgelopen weekeinde knap vierde in Maleisie, maar zijn trackrecord op de DLF Golf & Country Club is niet zo best: gemiste cuts in 2017 en 2018.
En dan nog dit (II): Omdat alle topspelers in de VS zijn, kun je het veld in dit ‘schaduwtoernooi’ allesbehalve sterk noemen. Maar misschien gaat de spanning veel goedmaken.
Vanaf donderdag 2.00 uur Live Scoring via website Europese Tour


PGA Tour

Ook de minder goede spelers van het Amerikaanse circuit hebben een uitwijk. Van 28 – 31 maart wordt in de Dominicaanse Republiek het Corales Puntacana Resort & Club Championship gespeeld. Het met drie miljoen dollar gedoteerde toernooi werd in 2018 gewonnen door Bryce Garnett.
Vanaf donderdag 14.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Toernooi: KIA Classic
Data: 28 – 31 maart 2019
Baan:  Aviara Golfclub, Carlsbad, Californie (VS)
Lengte: 5.997 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.800.000
Mooie namen: Sung Hyun Park, Ariya Jutanugarn, Minjee Lee, So Yeon Ryu, Hasa Hataoka, Inbee Park, Lexi Thompson, Jin-Young Ko en Brooke Henderson. Ofwel negen speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst.
Nederlanders: Anne van Dam
Winnaar in 2018: Eun-Hee Ji (Z-K)
Laatste winnaars: 2018 – Eun-Hee Ji (Z-K), 2017 – Mirim Lee (Z-K), 2016 – Lydia Ko (N-Z), 2015 – Cristie Kerr (VS), 2014 – Anna Nordqvist (Zwe)
Beste resultaat Nederlander: Dewi Claire Schreefel deed zes keer mee. Haar beste resultaat boekte ze in 2013 met een 54ste plaats.
Ook Christel Boeljon verscheen zes keer aan de start. In 2011 was er een 24ste plaats voor haar en beter werd het daarna helaas niet.
Televisie: Op woensdag 3 april van 21.00-22.30 uur een samenvatting op Ziggo Sport Golf
Bijzonderheden: Het KIA Open is aan zijn tiende editie toe en een week voor het eerste Major van 2019 – het ANA Inspiration – is er in het zuiden van Californië sprake van een mooi veld.
Anne van Dam had afgelopen week in Phoenix een goed middengedeelte van haar toernooi. Nu is het zaak om vier degelijke ronden te spelen.
Vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het duurt nog even eer het volgende toernooi wordt gespeeld. Van 25 – 28 april staat in Marokko de Lalla Meryem Cup op het programma. De Ayla Golfclub is gastheer voor het met liefst 450 duizend euro gedoteerde kampioenschap.
Kalender 2019 Ladies European Tour


Challenge Tour

Eind april start de eerste divisie van de Europese Tour in Turkije.
Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen. Net als bij de Ladies European Tour: in 2019 geen Nederlandse wedstrijd.
Kalender Challenge Tour 2019


Symetra Tour

Het IOA Championship is het volgende toernooi van Dewi Weber op het schema van de eerste divisie van de LPGA Tour. Van 29 – 31 maart spelen de dames op de Morongo Golfclub bij Beaumont, Californië. Die plaats ligt een kleine anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld van Los Angeles.
Meer informatie en vanaf vrijdag 16.00 uur Live Scoring via website Symetra Tour


Pro Golf Tour

Het eerstvolgende toernooi is het met dertigduizend euro gedoteerde Open Océan, van 28 – 30 maart op de Golf de l’Ocean. Deze baan ligt even ten zuiden van Agadir.
Meer informatie en vanaf donderdag scoring


Alps Tour

Van 30 maart – 1 april wordt op de New Giza Golfclub bij de Egyptische hoofdstad Caïro het New Giza Open gespeeld

Meer informatie en vanaf zaterdag scoring


NGF Hoofdklasse

Week 1 leverde een paar verrassende uitslagen op. Is dat de trend voor 2019? We zijn benieuwd naar wat er zaterdag 30 maart in de tweede speelronde gaat gebeuren.

Dames

Poule 1 (op Amelisweerd)
Almeerderhout-Rosendaelsche, Eindhoven-Houtrak, De Pan-Noordwijk 2
Poule 2 (op Eindhoven)
Noord Nederland-Princenbosch, Noordwijk-De Semslanden, Haagsche-Wouwse Plantage

Heren

Poule 1 (op Princenbosch)
Rosendaelsche-De Pan, De Hoge Kleij-Noord Nederland, Houtrak-De Gelpenberg
Poule 2 (op Broekpolder)
Eindhoven-The Duke, De Goyer-Amelisweerd, Noordwijk-Grevelingenhout

Programma,uitslagen & standen