Golf Updates & Nieuws

5

Deze Week: Anne’s Major en Joost naar Texas

Anne van Dam debuteert in het ANA Inspiration … Joost speelt Texas Open ... Nieuwe kans voor Dewi Weber op top-10 plaats … Pas op de plaats voor Europese Tour-spelers

Majors

Toernooi: ANA Inspiration
Data: 4 – 7 april 2019
Baan: Mission Hills Country Club, Dinah Shore Course, Rancho Mirage, Californië (VS)
Lengte: 6.184 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.000.000
Mooie namen: Het eerste Major van het seizoen en dus is nagenoeg iedereen die er toe doet aanwezig.
Nederlanders: Anne van Dam
Winnares in 2018: Pernilla Lindberg (Zwe)
Laatste winnaressen: 2018 – Pernilla Lindberg (Zwe), 2017 – So Yeo Ryu (Z-K), 2016 – Lydia Ko (N-Z), 2015 – Brittanny Lincicome (VS), 2014 – Lexi Thompson (VS)
Beste resultaat Nederlander: Dewi-Claire Schreefel deed vijf keer mee, waarvan een keer (in 2007) als amateur. In 2012 eindigde ze als 66ste.
Christel Boeljon finishte in 2011 heel knap als gedeeld vijftiende met een score van 74-73-71-71 (+1)
Televisie: Op donderdag 11 april van 11.30-13.15 uur een ruime samenvatting op Ziggo Sport Golf.
Bijzonderheden: Het eerste Major van het jaar wordt traditioneel in Californië, op Mission Hills (foto boven), gespeeld. Het ANA Inspiration – wie verzint toch van dit soort nietszeggende namen – staat al sinds 1972 op de kalender en in 1983 kreeg het de Major-status.
Vorig jaar was een play-off over acht holes – vier op zondag en vier op maandagochtend – nodig om een beslissing te krijgen. De Zweedse Pernilla Lindberg was in de verlenging te sterk voor de Koreaanse Inbee Park en Jennifer Song uit de VS.
Voor Anne van Dam is het weer een nieuwe test in de beginfase van haar carriere op de LPGA Tour. De cut halen zou een mooi resultaat zijn.
En dan nog dit: ANA staat voor All Nippon Airways.
Meer infornatie en vanaf donderdag 16.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour
 

Europese Tour

Twee weken geen toernooien voor de ‘gewone’ leden van het circuit. De eerstvolgende krachtmeting is de Trophée Hassan II die van 25 – 28 april, op het Marokkaanse Royal Dar Es Salam. Joost Luiten heeft dit met drie miljoen dollar gedoteerde toernooi in zijn schema opgenomen.
Kalender 2019 Europese Tour
 

PGA Tour

Toernooi: Valero Texas Open
Data: 4 – 7 april 2019
Baan: TPC San Antonio, San Antonio, Texas (VS)
Lengte: 6.799 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 7.500.000
Mooie namen: Rickie Fowler, Tony Finau, Jordan Spieth, Matt Kuchar, Jim Furyk, Lucas Bjerregaard, Martin Kaymer en Billy Horschel
Nederlanders: Joost Luiten 
Winnaar in 2018: Andrew Landry (VS)
Laatste winnaars: 2018 – Andrew Landry (VS), 2017 – Kevin Chappell (VS), 2016 – Charley Hoffman (VS), 2015 – Jimmy Walker (VS), 2014 – Steven Bowditch (Aus)
Televisie: Alle dagen Live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 22.00-1.00 uur. Zaterdag en zondag van 19.00-24.00 uur.
Bijzonderheden: Er is deze week nog één mogelijk startbewijs voor The Masters te verdienen. Als de winnaar van het Texas Open nog niet otherwise exempt is, dan mag hij spoorslags naar Augusta afreizen.
Dat voorrecht was de laatste jaren voor de winnaar van het Houston Open, maar nadat Shell in 2018 als hoofdsponsor was afgehaakt, is het de organisatoren niet gelukt een andere geldschieter te vinden.
En dus is het Texas Open voor het eerst sinds 2013 weer 'de laatste kans'.
Met andere woorden: Joost Luiten, die op het laatste moment een wildcard kreeg, heeft dus nog een klein kansje om zich te plaatsen voor The Masters. In ieder geval biedt het wel de mogelijkheid om punten voor de wereldranglijst bij elkaar te sprokkelen.
Natuurlijk kreeg Golfers Magazine Joost Luiten in San Antonio te pakken voor een interview.
Er komt op de TPC San Antonio een aardig veld aan de start, met Finau, Fowler en Spieth als de mooiste namen. De meeste topspelers geven de voorkeur aan een andere voorbereiding op The Masters. Van de 144 deelnemers zijn er niet meer dan zestien zeker van deelname aan het eerste Major van 2019.
En dan nog dit (I): Het Texas Open is het op vijf na oudste Open van de golfwereld. De eerste editie werd al in 1922 gespeeld en de lijst van winnaars leest als een deel van de Who's Who in Golf: Walter Hagen, Byron Nelson, Ben Hogan, Sam Snead en Arnold Palmer.
En dan nog dit (II): Greg Norman ontwierp de baan en hij werd geassisteerd door Sergio Garcia. Een opvallend tandem? Niet helemaal, want de samenwerking dateert uit de tijd dat Garcia een verhouding had met de dochter van de White Shark.
En dan nog dit (III): In 2011 maakte Kevin Na in de eerste ronde op de par-4 negende een 16. Hoe hij dat deed? Kijk maar mee:


Vanaf donderdag 15.00 uur Live Scoring via website PGA Tour
 

Ladies European Tour

Het duurt nog even eer het volgende toernooi wordt gespeeld. Van 25 – 28 april staat in Marokko de Lalla Meryem Cup op het programma. De Ayla Golfclub is gastheer voor het met liefst 450 duizend euro gedoteerde kampioenschap.
Kalender 2019 Ladies European Tour


Challenge Tour

Eind april start de eerste divisie van de Europese Tour in Turkije.
Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen.
Kalender 2019 Challenge Tour


Symetra Tour

Met een fraaie achtste plaats in het IOA Championship in Californië bewees Dewi Weber afgelopen weekeinde dat de vorm er is. Ze krijgt van 5 – 7 april de kans om in dezelfde staat de goede lijn door te trekken in de met 150 duizend dollar gedoteerde Windsor Golf Classic.
Dit 54-holes toernooi wordt gespeeld op de Windsor Golfclub en die ligt - niet onlogisch bij het plaatsje Windsor - zo’n honderd kilometer ten noorden van San Francisco.
Meer informatie en vanaf vrijdag Live Scoring


Pro Golf Tour

Van 3 – 5 april wordt op de Tazegzout Golfclub bij het Marokkaanse Agadir het met 30 duizend euro gedoteerde Tazegzout Open gespeeld.
Meer informatie en vanaf woensdag scoring


Alps Tour

Deze Europese tweede divisie blijft nog één week in Egypte voor de oversteek naar Europa wordt gewaagd. Van 4 – 6 april staat het Katameya Dunes Open op het programma. De Katameya Dunes Golfclub – er wordt gespeeld op de par-72 Lakes Course – ligt ten oosten van Cairo.
Meer informatie en vanaf donderdag scoring
 

NGF Hoofdklasse

De competitie komt op stoom: we zijn aan week 3 toe.

Dames

Poule 1
(Op De Pan) Amelisweerd-Eindhoven, Almeerderhout-Houtrak, Rosendaelsche-Noordwijk 2
Poule 2
(Op de Haagsche) Eindhoven 2- Noordwijk, Noord Nederland-De Semslanden, Princenbosch-Wouwse Plantage

Heren

Poule 1
(Op Houtrak) Princenbosch-De Hoge Kleij, Rosendaelsche-Noord Nederland, De Pan-De Gelpenberg
Poule 2
(op Noordwijk) Broekpolder-Goyer, Eindhoven-Amelisweerd, The Duke-Grevelingenhout

Programma’s, uitslagen en standen