Golf Updates & Nieuws

7

Deze week: Anne in Arizona, Luiten ‘skipt’ Maleisië

Van Dam debuteert in VS … Europese Tour in Maleisië zonder Luiten … Start Hoofdklasse … Nieuwe kwalificatiewedstrijd op Scherpenbergh ... Veel Nederlanders in Italiaans Amateur

Europese Tour

Toernooi: Maybank Championship
Data: 21 – 24 maart 2019
Baan: Saujana Golf & Countryclub, Kuala Lumpur (Mal)
Lengte: 6.524 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 3.000.000
Punten voor Race to Dubai: 3.500
Mooie namen: Thomas Pieters, Ross Fisher, Ryan Fox, Ernie Els, David Lipsky, Miquel Angel Jiménez en Shubhankar Sharma
Nederlanders: Johannes Veerman
Winnaar in 2018: Shubhankar Sharma (Ind)
Laatste winnaars: 2018 – Shubhankar Sharma (Ind), 2017 – Fabrizio Zanotti (Par), 2016 – Marcus Fraser (Aus)
Beste resultaat Nederlander: In 2018 werd Joost Luiten op Saujana met veertien onder par elfde.
Laatste vijf resultaten Veerman: 24 – 4 – mc – mc – 17 (Europese en Aziatische Tour)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 4.30-6.30 uur en van 8.30-11.30 uur. Zaterdag van 3.30-8.00 uur (herhaling van 9.00-13.30 uur) en zondag van 3.30-8.00 uur (herhaling van 11.00-15.30 uur.
Bijzonderheden: Joost Luiten laat het Maybank Championship links liggen. Hij speelt een week later in Texas wel het WK Matchplay. Daar gaat de Nederlandse nummer een althans van uit.
De beste 64 van de wereldranglijst van afgelopen maandag worden uitgenodigd. Joost Luiten staat 67ste. Er moeten dus drie spelers afzeggen om mee te kunnen doen aan het vijfdaagse kampioenschap op de Austin Country Club.
Adam Scott (29ste) heeft in het begin van het jaar al aangegeven dat hij dit seizoen in principe geen enkele wedstrijd uit de reeks World Golf Champions speelt omdat ze niet passen in zijn schema.
De kalender is door het vervroegen van de Amerikaanse play-offs naar augustus flink in elkaar geschoven.
Geen enkele speler had zich dinsdagochtend (Nederlandse tijd) teruggetrokken, maar Joost Luiten moet van de Europese Tour informatie hebben gekregen dat het wel goed zit. Anders zou hij zich niet hebben afgemeld voor het Maybank Championship.
En dan nog dit (I): Maar waarom toch niet beide toernooien spelen?
‘Het WK matchplay begint al op woensdag en het is een hele klus om vanuit Maleisië op tijd in Austin aan te komen’, is zijn verklaring.
Begrijpelijk, maar het is het wel een beetje jammer: de vorm is er en vorig jaar was er op Saujana een elfde plaats.
En dan nog dit (II): Maar de Nederlandse nummer een heeft nog wel The Masters in het vizier. Dan moet Luiten op de wereldranglijst van 31 maart in de top-50 staan en hij ziet meer kansen door aan het WK mee te doen. Een goed resultaat in dat kampioenschap levert aanzienlijk meer punten op dan – bijvoorbeeld – een top-10 finish in Kuala Lumpur.
Bovendien wil je als sporter altijd op het allerhoogste niveau acteren.
En dan nog dit (III): De par-72 baan van de Saujana Golf & Countryclub is een typische Aziatische parkbaan. Water komt regelmatig in het spel, de rough is pittig en de greens zijn grainy. Voor veel Europese spelers blijft het putten dan ook een moeilijk op te lossen puzzel.
Vanaf donderdag 2.30 uur Live Scoring Europese Tour


PGA Tour

Toernooi: Valspar Championship
Data: 21 – 24 maart 2019
Baan: Florida (VS)
Lengte: 6.711 meter
Par: 71
Prijzengeld: $ 6.700.000
Mooie namen: Dustin Johnson, Sergio Garcia, Jon Rahm, Patrick Reed en Paul Casey
Nederlanders: Geen
Winnaar in 2018: Paul Casey (Eng)
Laatste winnaars: 2018 – Paul Casey (Eng), 2017 – Adam Hadwin (Can), 2016 – Charl Schwartzel (Z-A), 2015 – Jordan Spieth (VS), 2014 – Kevin Streelman (VS)
Televisie: Alle dagen live op Ziggo Sport Golf. Donderdag en vrijdag van 19.00-23.00 uur. Zaterdag en zondag van 18.00-23.00 uur.
Bijzonderheden: Een week na het Players Championship een week voor het WK Matchplay – dan zou je verwachten dat het Valspar Championship een niet al te best veld zou hebben.
Maar een groot aantal goed tot zeer goede spelers reist van het noordoosten van Florida naar de westkust van de Sunshine State.
De Copperhead Course van het Innisbrook Resort bij Tampa Bay staat sinds 2000 op de kalender en de op plaatsen smalle parkbaan heeft steeds het decor van het kampioenschap gevormd.
En dan nog dit: Het moeilijkste deel van de baan bestaat uit de holes 16, 17, en 18, ofwel een par-4, een par-3 en een par-4. De naam van dit trio? The Snake Pit.
Vanaf donderdag 13.00 uur Live Scoring via website PGA Tour


LPGA Tour

Toernooi: Bank of Hope Founders Cup
Data: 21 – 24 maart 2019
Baan: Wildfire Golfclub, Ridge Resort, Phoenix, Arizona (VS)
Lengte: 6.107 meter
Par: 72
Prijzengeld: $ 1.500.000
Mooie namen: Sung Hyun Park, Ariya Jutanugarn, Minjee Lee, Inbee Park en Nelly Korda
Nederlanders: Anne van Dam
Laatste vijf resultaten Van Dam: 1 – 1 – 3 – 16 – 1 (Ladies European Tour)
Winnaar in 2018: Inbee Park (Z-K)
Laatste winnaars: 2018 – Inbee Park (Z-K), 2017 – Anna Nordqvist (Zwe), 2016 – Sei Young Kim (Z-K), 2015 – Hyo Joo Kim (Z-K), 2014 – Karrie Webb (Aus)
Beste resultaat Nederlander: Christel Boeljon en Dewi-Claire Schreefel deden beiden zes keer mee. Schreefels beste resultaat was een 32ste plaats in 2012. Boeljon eindigde in 2013 als 63ste – de enige keer dat de ze cut haalde.
Televisie: Op donderdag 28 maart van 8.30-10.00 uur en vrijdag 29 maart van 14.30-16.00 uur een samenvatting.
Bijzonderheden: Zijn we klaar voor mooi woestijngolf? Zijn we klaar voor het debuut van Anne van Dam op de LPGA Tour?
Donderdag 21 maart is het zo ver: dan komt de nummer 63 van de wereldranglijst in actie in de Bank of Hope Founders Cup.
Het wordt meteen een echte test voor Anne Dam, want zes speelsters uit de top-10 van de wereldranglijst komen op de Wildfire Golfclub in actie.
Meer informatie en donderdag vanaf 16.00 uur Live Scoring via website LPGA Tour


Ladies European Tour

Het duurt nog even eer het volgende toernooi wordt gespeeld. Van 25 – 28 april staat in Marokko de Lalla Meryem Cup op het programma. De Ayla Golfclub is gastheer voor het met liefst 450 duizend euro gedoteerde kampioenschap. Kom daar in Nederland maar eens om.
Kalender 2019 Ladies European Tour


Challenge Tour

Wel daar was-ie onlangs dan: de aankondiging dat het seizoen 2019 van de Challenge Tour eind april in Turkije begint.
Vervolgens is er tot en met de finale in het begin van november nagenoeg elke week een toernooi. Dat wordt een zaak van goed plannen voor de mannen. Net als bij de Ladies European Tour: geen Nederlandse wedstrijd.
Kalender Challenge Tour 2019


Symetra Tour

Het IOA Championship is het eerstvolgende toernooi op het schema van de eerste divisie van de LPGA Tour. Van 29 – 31 maart spelen de dames op de Morongo Golfclub bij Beaumont, Californië. Die plaats ligt een kleine anderhalf uur rijden vanaf het vliegveld van Los Angeles.
Meer informatie


Pro Golf Tour

Even pauze: het eerstvolgende toernooi is het met dertigduizend euro gedoteerde Open Océan, van 28 – 30 maart op de Golf de l’Ocean. Deze baan ligt even ten zuiden van Agadir.
Kalender Pro Golf Tour 2019


Alps Tour

Het seizoen 2019 wordt van 25 – 27 maart in Egypte vervolgd met het Dreamland Pyramids Open. Gastheer is de bij de hoofdstad Caïro gelegen Dreamland Golfclub.
Kalender Alps Tour 2019


Amateurs Internationaal

Een stevig contingent landgenoten gaat deze week op reis. Zij doen mee aan het Internationaal Italiaans Amateurkampioenschap.
De dames komen van 20 – 23 maart in actie op de baan van Is Molas op Sardinië. Ons land wordt vertegenwoordigd door Anouk Sohier, Zhen Bontan, Romy Meekers en Lauren Holmey.
De baan van de Acaya Golf & Countryclub wordt – ook van 20 – 23 maart het kampioenschap voor de heren gespeeld. Koen Kouwenaar, Gavin de Gelder, Nordin Tilburg, Mats Markovits, Dario Antonisse, Jorden Bing Jurriens, Kiet van der Weele en Felix van Dijk verschijnen aan de start.
Acaya ligt bij het Zuid-Italiaanse Lecce, in de hak van de laars.
Meer informatie en scoring Dames
Meer informatie en scoring Heren


NGF Nationaal

Op zondag 24 maart wordt op de baan van Golf- en Businessclub De Scherpenbergh in Lieren, even ten zuiden van Apeldoorn, een kwalificatietoernooi over achttien holes gespeeld voor de 36-holes Voorjaarswedstrijd van 5 mei op de Swinkelsche.
Bij de dames zijn vijf startplekken te verdienen, bij de mannen zeven.
Meer informatie en scoring kwalificatietoernooi


NGF Hoofdklasse

Zaterdag 23 maart wordt het startschot gegeven voor de poulewedstrijden van de Hoofdklasse. Dat moet allemaal leiden tot een spannend finaleweekeinde, dat op zaterdag 24 en zondag 25 mei zal plaatsvinden op de baan van De Stippelberg.
De eerste twee teams van elke poule plaatsen zich voor de Final Four en de laatste twee van elke poule degraderen naar de eerste klasse.
Bij de dames is Noordwijk de regerend kampioen. Houtrak was in 2018 de beste bij de heren.
Later deze week poetst Golfers Magazine de Glazen Bol op: het wordt tijd voor de evenzeer gevreesde als geliefde, gehate en bekritiseerde voorspellingen. Er zijn namelijk nog steeds golfers dat zulks not done is. We kunnen ons zelfs herinneren dat een grote club uit het zuiden des lands bij de NGF aandrong op een verbod.
Tja.
En dan nog dit (I): Voor het eerst ontbreekt het eerste mannenteam van de Koninklijke Haagsche in de Hoofdklasse.
En dan nog dit (II): Nee, het is geen fout, maar vanaf dit seizoen mogen ook de tweede teams op het hoogste niveau uitkomen. Mits ze goed genoeg zijn natuurlijk.
Programma, uitslagen en standen