Golf Updates & Nieuws

Aftellen naar The Masters (V): Par 3 Contest

Het mooiste voorafje in golf? De woensdagmiddag voor The Masters.

Er is nagenoeg geen betere commercial voor de sport te verzinnen. Fun & Games op de par-3 baan (zeker sinds het evenement op tv wordt uitgezonden) – het zal iedere golfer en nog-niet-golfer enthousiast maken.

Het is een bonte stoet golfers – bestaande uit de huidige generatie topspelers en veel oud-kampioenen, zoals Gary Player en Jack Nicklaus. Meelopende, springende en huppelende kinderen en kleinkinderen geven de wedstrijd een heerlijk carnavalesk tintje.

De 969 meter lang par-27 course ligt naast het clubhuis, vlakbij de grote oefengreen en de tiende tee.

De holes omcirkelen twee vijvers, de DeSoto Springs Pond en Ike’s Pond, ooit aangelegd om de latere president Dwight ‘Ike’ Eisenhower - die als generaal in 1949 lid werd - in de gelegenheid te geven om op baars te vissen.

Met 64 meter is de tweede de kortste hole. De zesde is de langste: 128 meter.

Architect George Cobb en Augusta’s voorzitter Clifford Roberts ontwierpen de baan die in 1958 werd geopend. Twee jaar later werd de eerste Par 3 Contest gespeeld – gewonnen door Sam Snead.

De laagste winnende score staat op naam van Jimmy Walker. In 2016 liet hij een 19 (-8) noteren.

Nog nooit heeft een speler in hetzelfde jaar zowel de Par 3 Contest als The Masters gewonnen. Niemand tart het noodlot en slaat desnoods op de laatste hole – niet zelden linkshandig – de bal in het water of laat zijn caddie, vriendin of wie-dan-ook een holetje spelen.

Er zijn in de loop der jaren niet minder dan 96 holes in one tijdens de Par 3 Contest geslagen. Vorig jaar waren het er twee: Tony Finau op zeven en de Zuid-Afrikaan Dylan Frittelli op acht.

Maar de mooiste ace van 2018 was er een die niet meetelde. Jack Nicklaus liet kleinzoon Gary op negen slaan en – jawel – de bal verdween in de cup. Zelden zal de Golden Bear zo trots zijn geweest.

Het vruchtbaarste jaar voor aces was 2016: er werden er maar liefst negen gemaakt.

Live Scoring via website van The Masters

Ziggo Sport Golf zendt de Par 3 Contest woensdag van 21.00 – 23.00 uur rechtstreeks uit.