Golf Updates & Nieuws

Aftellen naar The Masters (III): Amen Corner anders

Iedereen heeft het over 11, 12 en 13, maar ook op een kwartet op de eerste negen kun je flink de mist in gaan.

Amen Corner is een van de beroemdste trio's in golf. Er zijn banen die het drietal holes proberen te imiteren, zoals PGA National met zijn Bear Trap en Innisbrook met de Snake Pit.

Hoed u voor namaak, zou ik zeggen.

De holes 11, 12 en 13 van Augusta National kunnen je score maken of breken. Denk aan Jordan Spieth, die in 2016 in de laatste ronde een viervoudige bogey op twaalf maakte en de zege uit handen gaf.

De theoretische stroke-index op Amen Corner in 2018?

De par-4 elfde was de moeilijkste hole van het toernooi. De beruchte korte twaalfde had SI 9 en de par-5 dertiende was over de hele week gezien de gemakkelijkste hole van de baan. Gemiddeld speelden deze holes 0,121 slagen boven par.

Maar het is vooral de fear factor die een rol speelt op zondag, getuige bijvoorbeeld de zeven van Spieth op twaalf.

Op de eerste negen heb je echter een reeks van vier opeenvolgende holes die ook behoorlijk wat schade aan kunnen richten: vier, vijf, zes en zeven. Misschien niet zo bekend als Amen Corner, maar minstens zo gevaarlijk.

De par-3 vierde (stroke-index 2 in 2018), de par-4 vijfde (SI 6 en dit jaar ook nog eens een meter of 35 verlengd…) en de par-3 zesde (SI 8) hadden in de vorige aflevering een gemiddelde score van 0,611 slagen boven par.

Als je denkt dat je dan even rustig kunt ademhalen, dan staat de par-4 zevende  (foto boven) voor de deur. Deze hole is in het post-Tiger’97 tijdperk flink verlengd en had in 2018 stroke-index 4. Hij speelde gemiddeld 0,207 boven par.

Zeven is niet alleen lang, maar hij heeft ook een buitengewoon lastige green. Vaak is het verstandig om de vlag niet rechtstreeks aan te spelen.

Gelukkig zendt Ziggo Sport voorafgaand aan de algemene live-verslagen ook de zogenaamde featured groups uit. Kun je de betere spelers vanaf de eerste hole volgen. Let dan eens goed op hoe ze Augusta's Kwalijke Kwartet spelen.

Aftellen naar The Masters: TV Gids
Aftellen naar The Masters: Klein veld